Niklas Martis, alumn – Byggnadsantikvarieprogrammet

Porträttbild av stående man  som tittar ut vid ett stort fönster med förhängen.

Niklas Martis. Foto: Privat.

Niklas Martis är utbildad byggnadsantikvarie och arbetar idag som fastighetschef på Tjolöholms slott. Han berättar här om vad han ägnat sig åt efter sin examen och hur det kom sig att han sökte till Byggnadsantikvarieprogrammet.

Vad har du haft för dig sedan du tog din examen på Byggnadsantikvarieprogrammet?

Jag vidareutbildade mig vid Konsthögskolan MejanArc – Restaureringskonst, arbetade som byggnadsantikvarie på Gunnebo Slott och Trädgårdar utanför Göteborg där jag bland annat skrev en vård- och underhållsplan för slottsbyggnaden. Efter Gunnebo arbetade jag som konsult i Göteborg.

Vad jobbar du med idag och vad har du för arbetsuppgifter?

Sedan 2017 arbetar jag som fastighetschef på Stiftelsen Tjolöholm söder om Göteborg. Jag har ansvar för ca. 700 hektar mark samt ett 60-tal byggnader varav 19 stycken är byggnadsminnen. Min tjänst handlar lika mycket om att förvalta befintliga byggnader och miljöer som att utveckla platsen vidare. Jag har under min tid på Tjolöholm byggt upp en organisation som täcker behovet för underhåll och utveckling av ett kulturhistoriskt besöksmål. På min avdelning finns två timmermän/snickare, en murare/murverksrestaurerare, ytterligare en byggnadsantikvarie och två fastighetsskötare.

Varför valde du Byggnadsantikvarieprogrammet på Gotland?

För att byggnaden var i fokus och inte bebyggelsen. För mig, som i grunden är byggnadssnickare, var byggnaden det mest intressanta. Hur fungerar den? Varför ser ut som den gör? Hur har man byggt den, vilka material har man använt och varför?

Vad har du med dig för erfarenheter/upplevelser från din utbildning?

Förutom svaren på mina funderingar så blev jag också medveten om att jag aldrig kan ta något för givet, alla byggnader har olika förutsättningar och förhållanden som påverkar byggnaden. Jag har också med mig att jag behöver väga in det i alla bedömningar jag gör i mitt yrkesliv, ständigt läsa på och utöka mina kunskaper.

Har du några tips för nyblivna föremålsantikvarier/byggnadsantikvarier?

Gör det bästa av din tid på utbildningen, den erbjuder så mycket! Fundera på vad du vill ha ut av den och se till att nå dit. Om du vill nischa dig eller bredda dig avgör du själv men lägg upp en plan. Och det viktigaste tipset, se till att göra utbytesstudier utomlands! Utan min tid i Milano så hade jag inte varit där jag är idag.

Byggnadsantikvarieprogrammet

Kontakt

  • Kontakta oss på adressen kulturvard@konstvet.uu.se eller hör av dig direkt till vår studieadministratör vid Gemensam service på Campus Gotland. Du kan även höra av dig till ansvarig kurs- eller programlärare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin