Pågående forskning

Paradigmskiftet i migrationspolitik som en utmaning för demokrati​. Elena Namli och Per Sundman i samarbete med professorerna Sofia Näsström (statsvetenskap) och Patricia Mindus (filosofi).

Den restriktiva migrationspolitik som idag legitimeras i namn av demokrati och rättsstat har lett till en kraftig försvagning av migranternas rättigheter. Detta har påvisats i flera vetenskapliga studier. I detta projekt undersöks i stället hur den försvagade migrationsrätten påverkar demokratin, medborgarnas mänskliga rättigheter och rättsstatens karaktär. Projektets syfte är att undersöka de implikationer som acceptansen av den försvagade migrationsrätten har för demokratisk konstitutionell identitet, mänskliga rättigheter och rättsstaten.

 

Legal positivism, politics, and critical ethics. Elena Namli

Projektets mål är att föreslå en ny modell för relationen mellan rätt, moral och politik. En sådan modell – en form av kritisk positivism – bygger på vad man inom samtida forskningen beskriver som ”soft legal positivism” kombinerad med en ny form av etisk konstruktivism. Den medger moralisk granskning av rätten utan att acceptera vare sig naturrättens metafysik eller dess rationalism.

 

Fiktion och etik. Helen Andersson

Inom detta projekt undersöks fiktionsvärldarnas förmåga att rubba våra invanda världsbilder. Syftet är att åskådliggöra hur gränserna mellan verklighet och fiktion kan överskridas och skapa nya former av varseblivning och kunskap.

 

Kritisk etik och realistisk politik. Carl-Henric Grenholm

Syftet med projektet är att analysera och kritiskt granska olika teorier om moralens relevans för politiken. I projektet argumenteras för en kritisk politisk etik vars normativa kärna är en kantiansk människovärdesprincip. En central tes är att etiken inte ska ge politiska aktörer direkt moralisk vägledning, men den kan ge ett perspektiv för kritisk granskning av politiska strukturer och den politik som makten bedriver.

 

JUSTNORTH - Toward Just, Ethical and Sustainable Arctic Economies, Environments and Societies. Johanna Ohlsson et al. (www.justnorth.eu)

I detta mångvetenskapliga internationella EU Horizon-projekt behandlas frågor om etik, rättvisa och hållbarhet i Arktis. Målet med projektet är att identifiera, problematisera och skapa förutsättningar för att bättre förstå de utmaningar som arktiska ekonomier, miljöer och samhällen brottas med utifrån olika rättviseperspektiv.

 

The duty to give reasons – reason giving as justification for decisions in administrative law. Johanna Romare, Johanna Ohlsson, Olof Wilske (juridiska fakulteten).

I ett mångvetenskapligt samarbete mellan etik och juridik behandlas frågan om beslutsmotiveringar i svensk förvaltning och myndighetsutövning. I samband med att den nuvarande förvaltningslagen introducerades skärptes motiveringsskyldigheten, dock är det ännu oklart vilka krav som kan ställas på beslutsmotiveringar. Vi argumenterar för att motiveringar av förvaltningsbeslut bör förstås som en form av rättfärdigande, vilket vi adresserar genom såväl juridiska som etiska angreppssätt.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin