Forskningsområden

Pågående forskning sker i huvudsak inom ramen för ett övergripande forskningsprogram: Att välja livsåskådning – en filosofisk undersökning av relationen mellan religiösa och sekulära livsåskådningar. Utgångspunkten för programmet är att alla människor har eller uttrycker genom sina handlingar och sitt sätt att vara en viss förståelse av vem människan är, av det större sammanhang som hon ingår i och vad som är värdefullt att sträva efter i livet. Alla människor har någon form av livsåskådning. Den kan vara mer eller mindre medveten, genomtänkt och heltäckande eller systematisk. Många religiösa människor är medvetna om att de har en livsåskådning, men motsvarande uppfattning är mindre utbredd bland icke-religiösa eller sekulära människor. Intressant nog har dock en rad sekulära tänkare under senare tid aktivt börjat utarbeta olika gestaltningar av sekulära livsåskådningar som går utöver en ateistisk negation av gudstro – till exempel naturalism, sekulär humanism, transhumanism och scientism. I programmet studerar vi intellektuellt bearbetade former av sekulära livsåskådningar som dessa och sätter dem i en kritisk dialog med reflekterade former av religiösa livsåskådningar som kristendom, islam och nyandlighet, men också med olika mellanpositioner som agnosticism och skepticism.

Centrala frågeställningar i programmet är: (1) Kan vi välja livsåskådning? (2) På vilka olika sätt skiljer sig sekulära livsåskådningar från religiösa, och var hör agnostiker och skeptiker hemma? (3) Vilka sekulära livsåskådningar håller på att växa fram och hur ser den kritiska dialogen mellan dess företrädare ut? (4) Hur kan människor berättiga eller rättfärdiga sitt utövande av en viss livsåskådning? (5) Hur ska vi tänka kring innehållet i andra människors livsåskådning, i synnerhet när de inte stämmer överens med vad vi själva tror och värdesätter? (6) Vilka olika former av religions/livsåskådningskritik finns, och är det möjligt att konstruktivt bidra till utvecklandet av andra människors grundläggande syn på och förhållningssätt till livet?

Samverkan sker med andra forskare inom ett temaområde vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om Religion och Samhälle vid Uppsala universitet.

Kontaktperson: Mikael Stenmark

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin