Doktorandprojekt

Could evolution produce the image of God? (Christoffer Skogholt)

Projektet syfte är att analysera vad evolutionsteorin har för implikationer för vår förståelse av människans sociala och moraliska natur och i ett andra led hur vi kan integrera detta i en teologisk och filosofisk antropologi.

Arguments for panentheistic and pantheistic conceptions of God (Lina Langby)

Projektet fokuseras kring gudsuppfattningarna klassisk teism, panenteism och panteism. Vilka skäl finns det för och emot dessa? Finns det pragmatiska skäl att omfatta en viss gudsuppfattning framför en annan som inte enbart har med sanningsanspråk att göra utan som rör nytta och goda konsekvenser? Dessa skäl vägs sedan genom att relateras till föreställningen om Gud som tillbedjansvärd.

Hur bör vi förhålla oss inför artificiell intelligens? (Johan Marticki)

Projektet undersöker hur olika världsbildstyper och trosgenererande grundantaganden kan styra över hur vi upplever att vi bör förhålla oss inför jämviktsstörande teknologier som AI. Det innefattar även en kritisk reflektion över olika världsbildstypers betydelse för upprätthållandet av jämvikt i ekologiska, sociala och tekniska system.

Should Theodicy be Defended? An Analysis of Anti-Theodicy (Gabriel Echazú)

Projektet analyserar så kallade anti-teodicéer, som utgör en slags meta-filosofisk kritik av teodicé. Syftet är att analysera de anti-teodicéer som menar att teodicéer har skadliga konsekvenser, genom att pröva dessa anti-teodicéer gentemot empirisk data och filosofiska ramverk. Projektet ämnar även att bedöma rimligheten av dessa anti-teodicéer genom att använda politiskt förtryck som ett testfall.

Gudstro och nutida fysik (Lennart Söderlind)

Inom ramen för projektet analyseras hur kristna teologer och filosofer kan förstå Guds handlande i världen i ljuset av modern fysik. Grundidén är att det mest ambitiösa forskningsprogrammet som genomförs om dessa ting (”the Divine Action Program”) inte fullt ut tar hänsyn till kvantfysiken på plancknivå och därmed till teorier om t ex icke-ömsesidiga orsakssamband.

Religious Disagreement and Trust in Authority (Evelina Edfors)

Projektet undersöker epistemiska konsekvenser av religiös oenighet, med fokus på tillit till auktoritet som grund för religiös tro. Utifrån analys av koncept så som tillit, auktoritet och religiös mångfald syftar projektet till att besvara frågan, kan det finnas pålitlig religiös auktoritet, under omständigheter av ihållande oenighet mellan förmodade auktoriteter? I så fall, hur kan pålitlig religiös auktoritet identifieras?

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin