DASH - Svenska forskarskolan i digital humaniora: data, kultur och samhälle - kritiska perspektiv

DASH är nu öppen för ansökningar.

 

Håll utkik här på vår hemsida eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få reda på när nästa ansökningsomgång är direkt till din inkorg.

Byggnad

Vad är DASH?

Att studera sambandet mellan data, kultur och samhälle påstås vara en framgångsfaktor för värdeskapande i en värld av snabb teknologi. DASH är Sveriges nationella forskarskola för digital humaniora: data, kultur och samhälle - kritiska perspektiv, som finansieras av Vetenskapsrådet (ref. 2022-06375). DASH riktar sig till doktorander inom humaniora och samhällsvetenskap som ännu inte besitter specifika digitala eller tekniska kunskaper och färdigheter, men som är intresserade av att lära sig mer i syfte att tillämpa detta på sitt framtida examensarbete.

Forskarskolan kommer att ge doktorander relevanta kunskaper och färdigheter som ligger i skärningspunkten mellan ICT och konst och humaniora, samt ta upp kritiska perspektiv i processen. Syftet är att introducera deltagarna i beräkningsmetoder ur ett kritiskt humanistiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv samt att öka samarbetet nationellt och internationellt. DASH kommer bidra till att stärka framtida forskare inom området genom att knyta samman doktorander över hela Sverige via kurser, avancerade workshops vid respektive partnerinstitution och en sommarskola i digitala metoder för humaniora och samhällsvetenskap. Det kommer dessutom att erbjudas tillgång till utvalda befintliga resurser (kurser, seminarier, workshops) från fyra partneruniversitet: Uppsala, Umeå, Linné och Göteborg.

Aktiviteter

  • Kurser: DASH erbjuder en rad kurser i kulturanalys; digitala verktyg och metoder; datahantering och öppen vetenskap; kritisk teori och digital transformation; digital forskning: metoder och perspektiv inom humaniora och samhällsvetenskap; rekonstruera/dekonstruera kulturarvet i den digitala tidsåldern; och etik, politik och politik inom digital humaniora.
  • Sommarskola: Forskarskolan inkluderar också deltagande i en sommarskola om digitala metoder i Zadar, Kroatien, vars kostnad täcks av DASH.
  • Seminarieserie: DASH-partners anordnar en seminarieserie varje termin som för samman doktorander med forskare och andra kollegor som arbetar med digital humaniora och samhällsvetenskaplig forskning.
  • Årliga forskarworkshops: Under vårterminen anordnas en workshop för doktorander för att utforska sin forskning tillsammans med kollegor och doktorander.
  • Introduktionsdagar: Introduktionsdagarna välkomnar doktoranderna till DASH med ett personligt möte på plats. Dessa dagar innehåller en introduktion till forskarskolans format och organisation, gruppseminarier och sociala evenemang.

Allmänna frågor om DASH kan ställas här.

Partnerinstitutioner och koordinatorer

Uppsala universitet (koordinerande institution): Anna Foka, Clelia LaMonica, Matti La Mela

Umeå universitet: Coppelie Cocq

Linnéuniversitetet: Koralijka Golub

Göteborgs universitet: Jonathan Westin

Ansökningsprocess

Ansökan till DASH är öppen fram tills 31 maj.

Doktorander bör ansöka via ansökningsformuläret. Ansökningar bör innehålla:

  • Ett CV (max 3 sidor)
  • En avhandlingsprojektplan (max 6 sidor inklusive referenser)
  • Ett motivationsbrev som visar på hur deras projekt kan dra nytta av forskarskolan och dess aktiviteter (max 1 sida)
  • Ett referensbrev från handledare, med godkännande av doktorandens deltagande i forskarskolan.
  • I ansökan bör doktoranden prioritera de kurser som de är intresserade av.

Företräde ges till sökande som har möjlighet att delta i minst en doktorandkurs, en forskarutbildning och en sommarskola (finansierad av forskarskolan). Seminarienärvaro rekommenderas starkt men är inte obligatoriskt.

Efter avslutad kurs tilldelas studenterna ett intyg om att de har deltagit i forskarskolan för digital humaniora inklusive de specifika genomförda aktiviteterna (kurser, sommarskola, seminarier etc) samt högskolepoäng.

Ansöka till DASH

Studenter måste redan vara inskrivna på ett doktorandprogram i något humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne vid ett svenskt universitet.

Studenter måste specifiera om/hur deras avhandling relaterar till eller kan relatera till digitala perspektiv, metoder, verktyg eller material.

Urvalet kommer att baseras på kvaliteten på ansökningar. Om det finns ett stort antal sökande kommer studenter som har två till tre år kvar på sin individuella studiegång att prioriteras. De fristående kurserna kan vara tillgängliga för ett mindre antal ytterligare studenter förutsatt att det finns tillgänglighet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin