CDHU workshops och kompetensutveckling

Nedan hittar du korta beskrivningar av några av de workshops vi erbjuder. Vi arbetar hela tiden med nya ämnen och är öppna för idéer även för framtida workshops. Håll dig uppdaterad via vår e-postlista och kalendarium för kommande workshops och utbildningsmoduler, och kontakta oss gärna med idéer!

Nodegoat workshops

Nodegoat är ett verktyg som används för datahantering samt rumslig- och nätverksvisualisering, för vilket CDHU har en egen server. Våra Nodegoat-workshops är ett utmärkt tillfälle att lära dig hur du kan använda Nodegoat för ditt eget projekt. Dessa workshops kan också täcka grundläggande principer för datamodellering, databasdesign och nätverksanalys samt utmaningar/möjligheter relaterade till användningen av "data" inom humaniora.

Nodegoat logo with CDHU logo

GIS-baserade workshops

Workshops som använder GIS ger grundläggande kunskaper om geografiska informationssystem (GIS) och hur det kan användas för olika forskningsämnen. På våra workshops kan du lära dig om de olika datatyperna relaterade till rumslig data samt allmänna datavisualiseringsprinciper att tänka på när man utformar geografiska kartor. Detta inkluderar övningar i grundläggande kartläggning med öppen källkod QGIS.

Sociala medier nätverksanalys

Under våra workshops om analytiska metoder för sociala medienätverk har workshopdeltagarna möjlighet att utforska sociala mediedata, lära sig grunderna i R-programmering och utföra utforskande analys av befintlig nätverksdata, samt diskutera möjligheterna för att använda nätverksanalys i sin egen forskning.

Webscraping och API-åtkomst

Webscraping workshops ger möjlighet att lära sig att samla in digital textdata i större skala från t.ex. arkiv, tidningar eller sociala medier. Denna workshop kommer att introducera dig till metoderna för webbskrapning tillsammans med några praktiska exempel. Vi kommer arbeta både med verktyg som webscraper.io (för att skrapa enkla webbsidor) och pythonbibliotek. Inga förkunskaper krävs.

Introduktion till kommandoraden

Man interagerar vanligtvis med datorer genom ett graphical user interface (GUI), till exempel skrivbordsgränssnittet i Microsoft Windows eller Mac OS. Men det är även möjligt att använda ett textgränssnitt som kallas kommandoraden (eller terminalen, skalet, konsolen eller prompten). Även om det kan verka komplicerat vid första anblicken, erbjuder det mycket kraft och flexibilitet för att tala om för datorn vad den ska göra. Vissa program och installationer kräver användning av kommandoraden. Denna workshop kommer att erbjuda en introduktion till kommandoraden och leda dig genom en mängd olika grundläggande begrepp och kommandon. Inga förkunskaper krävs.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin