Kurser

CDHU erbjuder också ett antal kurser riktade till dem som bedriver forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Kurser utformas och erbjuds utifrån intresse och tillgängliga resurser. Nedan finns beskrivningar av nuvarande och tidigare kurser och du är välkommen att kontakta oss med förslag eller frågor.

Vissa av våra kurser erbjuds även i samarbete med andra universitet. Information om anmälan finns under relevant kurs.

CDHUs kurser

Kursen är en snabbkurs riktad till både personal och doktorander inom humaniora och samhällsvetenskap som är intresserade av att få en grundläggande förståelse för programmering och viss praktisk kunskap om hur man använder Python-språket. Under kursen kommer du också att lära dig hur du installerar och arbetar med JupyterLab som är en modern interaktiv utvecklingsmiljö för "literate coding" där du sömlöst kan kombinera skrivna forskningsanteckningar med kod och data. Detta flexibla gränssnitt tillåter användare att bearbeta arbetsflöden inom datavetenskap, vetenskaplig beräkning, beräkningsjournalistik och maskininlärning – men det är också lämpligt för datadriven forskning inom humaniora och samhällsvetenskap.

Mer information om kursen.

Denna kurs tar sig an den utveckling och de aktuella utmaningar och implikationer som digitalt kulturarv och digitaliseringen av kulturarvssamlingar innebär. Kursen leder till fördjupad kunskap om, samt erfarenhet av att använda, digitala metoder och verktyg i relation till kulturarvssamlingar. Vidare skapar kursen förutsättningar till reflektion över ett antal aspekter relaterade till materiellt och immateriellt kulturarv i en digital tidsålder.

Kursen erbjuds i samarbete med Umeå universitet. Läs mer om kursen och anmälan.

PhD-kursen "Introduktion till kulturanalys" (7.5 hp) ges hösten 2023 av Centrum för digital humaniora och samhällsvetenskap tillsammans med institutionen för ABM. Kursen är riktad till PhD-studenter inom humaniora och samhällsvetenskap som ännu inte har specifika computational eller tekniska färdigheter, men som är intresserade av att lära sig mer inför deras framtida avhandlingsarbeten. Kursen hålls mellan vecka 39 till vecka 48 på halvfart (50%).

Kursen introducerar metoder för computational textanalys från ett humanistiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv. Kursen består av följande tematiska områden: introduktion till kulturell analys och Python, data curation och analys, datainsamling (web scraping, APIs, sociala medier), natural language processing och computational textanalys, samt maskininlärning. Kursämnenna behandlas genom föreläsningar, praktiska labtillfällen, och gästföreläsningar. Huvudlärare för kursen är Karl Berglund, Marie Dubremetz, Matti La Mela och Victoria Yantseva.

Efter genomgången kurs, förväntas studenter ha uppnått följande kunskaper och färdigheter:

  • kunskap om computational textanalys metoder och dess relevans för humaniora- och samhällsvetenskapliga uppgifter
  • kunskap om maskininlärning och dess grundläggande koncept, samt sådan metods möjligheter och begränsningar
  • praktiska färdigheter för att kunna använda computational metoder för textanalys genom användning av befintlig programvara och genom att följa och anpassa grundläggande programmeringsskript
  • förmågan att kritiskt reflektera över de resultat som härrör från computational metoder (avseende etiska, statistiska och empiriska/materialorienterade frågor)
  • förmågan att lyfta fram epistemologiska problem kring computational och statistiska metoder ur ett humanistiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv

Om du är interesserad av att läsa kursen eller önskar mer information, var god ta kontakt med kurskoordinatorn Matti La Mela.

Sista datum för registrering är fredag 25 augusti 2023. Inkludera i ditt registreringsmejl: en beskrivning av ditt PhD-ämne och en kort motivering till varför du skulle vilja läsa kursen, samt ett godkännande från din handledare.

Höst 2023

  • Introduktion till kulturanalys

Vår 2023

  • Att rekonstruera/dekonstruera kulturarvet i den digitala tidsåldern

Höst 2022

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin