Alkoholpolitikens påverkan på svensk bryggerinäring: marknadsstruktur, lönsamhet, och företagsöverlevnad, 1920-1990

  • Finansiär: Jan Wallanders och Tom Hedelius Stiftelse

Beskrivning

Den svenska bryggerinäringen var som få andra sektorer föremål för regleringar under 1900-talet. Dessa påverkade produktionsmöjligheter, och gav troligtvis kännbara effekter på marknadsstruktur, t.ex. genom skapandet av större företagsgrupper med få nya aktörer på marknaden. Projektet vill undersöka flera aspekter gällande bryggerisektorns utveckling under 1900-talet: a) marknadsstruktur och marknadskoncentration; b) produktion och lönsamhet; c) företags överlevnad och strategier, inklusive bryggerikartellens verksamhet.

Hittills har projektet fastställt att starkölsförbudet 1923 ledde till produktionssvårigheter och till att lönsamheten minskade fram till 1950 (Häggqvist, 2023). Troligtvis ledde det också till ökade skillnader mellan stora och få företag och lade grunden för framtida marknadskoncentration. De svenska och norska bryggerikartellerna undersöks ingående mellan 1906 och 1956, i en kommande avhandling (Hage Stjern, 2025). En av slutsatserna är att kartellerna fungerade som självreglerande organ under statligt övervakande, med egna regelverk för uppdelning av försäljningsmarknad, prissättning, och förhandling med andra aktörer. Avhandlingen visar också hur kartellerna hanterade när medlemmar tänjde på och överträdde ingångna regler.

Kommande publikationer inom projektet kommer att undersöka marknadskoncentration under hela 1900-talet, kopplingen mellan kartellisering och marknadskoncentration, samt statens ägar-engagemang i bryggerier.

Projektledare: Henric Häggqvist
Medarbetare: Kasper Stjern

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin