Allmänna sparbankerna och kraschen 1929

  • Finansiär: Jan Wallander och Tom Hedelius forskningsstiftelse

Beskrivning

Projektet handlar om den relativt okända men historiskt intressanta bankkraschen som inträffade i Sverige i april 1929. Då upptäcktes åtta Allmänna sparbanker vara på obestånd på grund av omfattande ekonomiska brott som begåtts av bankernas grundare och hans medarbetare.

Bankerna hade skapats i slutet av 1910-talet som banker som "drevs för och av" arbetare och arbetarrörelsen, segment som de etablerade spar- och affärsbankerna inte var så intresserade av. Spararnas insättningar skulle användes för lån till byggandet av arbetarbostäder i Stockholms nya förorter, men istället användes de av grundarna till misslyckad markspekulation, höga löner och arvoden och mutor till värderingsmän och tillsynstjänstemän.

Kraschen ledde till stora insättarförluster trots att staten grep in med en form av insättargaranti. Den ledde också till skapandet av Sparbanksinspektionen och en gradvis uppstramning av tillsynen av alla sparbanker. Ett 20-tal personer, inklusive bankens grundare, dömdes till fängelsestraff och böter för en lång rad ekonomiska brott.

Projektledare: Mikael Wendschlag

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin