Kostnadseffektivitet av träning med olika intensitet under cancerbehandling

Anna-Karin Ax, Magnus Husberg, Birgitta Johansson, Ingrid Demmelmaier, Sveinung Berntsen, Katarina Sjövall, Sussanne Börjeson, Karin Nordin, Thomas Davidson

Institutionen för hälsa, medicin och vård, Linköpings universitet
Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet
Institutt for idrettsvitenskap og kroppsöving, Universitetet i Agder
Fakulteten för hälsovetenskap, Högskolan Kristianstad

Publicerad 19 april 2023 i Acta Oncologica: https://doi.org/10.1080/0284186X.2023.2200149

Bakgrund

Träning under cancerbehandling är positivt för hälsan och kan minska biverkningar under cancerbehandling. Det är dock oklart om träningens intensitet har betydelse för hälsoeffekter samt för samhälleliga kostnader såsom vårdkonsumtion och sjukskrivning/sjukersättning under behandlingen. I denna studie har vi jämfört kostnadseffektiviteten av träning på hög respektive låg/måttlig intensitet under cancerbehandling.

Metod

Vi inkluderade deltagare från Phys-Can studien, Sverige. Phys-Can var en randomiserad kontrollerad studie där deltagarna nyligen hade diagnostiserats med bröst, - prostata-, eller tjock- och ändtarmscancer, och som skulle påbörja tilläggsbehandling. Deltagarna blev slumpmässigt lottade till träning med hög intensitet (99 personer inkluderade i denna studie) eller låg/måttlig intensitet (90
personer inkluderade i denna studie). Hälften i varje grupp fick extra stöd för att genomföra sin träning. Träningen pågick under 6 månader och bestod av styrketräning i grupp samt konditionsträning på egen hand. Vi beräknade kostnader för olika intensitet i träningsprogrammet, sjukvårdsbesök samt sjukskrivning/sjukersättning upp till ett år efter avslutad träningsperiod.
Effekten på hälsa mättes med ett välbeprövat frågeformulär (EQ5D-5L) under samma period, och räknades om till kvalitetsjusterade levnadsår. Kostnadseffektiviteten beräknades utifrån skillnader i effekt och kostnader mellan olika intensitet.

Resultat

Det fanns ingen skillnad i samhälleliga kostnader eller effekter på hälsa mellan grupperna som tränade på hög respektive låg/måttlig intensitet. Att träna på hög intensitet verkade vara något mer kostnadseffektivt jämfört med låg/måttlig intensitet, men resultaten var osäkra.

Slutsatser

Träning på hög respektive låg/måttlig intensitet har liknande kostnad och hälsoeffekter under cancerbehandling. Baserat på kostnadseffektivitet rekommenderar vi beslutsfattare att införa träningsprogram med både hög- och låg/måttlig intensitet i cancervården, och att patienter kan välja att träna på den intensitet som de föredrar och få goda hälsoeffekter av båda intensiteterna.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin