Ta del av vår kunskap och vårt intresse för matematik

Våra forskare berättar gärna om sin forskning och svarar på frågor när tillfälle ges. Nedan hittar du ingångar, mötesplatser och några forskarberättelser.

För skolelever

Vi vill inspirera barn och ungdomars intresse för matematik och har flera aktiviteter för olika åldrar.

Se vårt utbud för skolelever

Vetenskapsfestivalen SciFest

SciFest är en årlig tre dagars vetenskapsfestival med mer än 8000 besökare som arrangeras av Uppsala universitet och SLU. Varje år deltar flera av våra forskare och studenter med olika typer av workshops som får dig att tänka till ordentligt. Läs om kommande SciFest på scifest.se

Välkomna på studiebesök

Vi tar emot studiebesök i arrangemang av teknisk- naturvetenskapliga fakulteten och ger där populärvetenskapliga föreläsningar som vänder sig främst till elever som går sista året på gymnasiet.

Fråga en forskare

Har du en speciell matematikfråga som inte går att söka svar på och som inte är en skoluppgift. Ställ den till våra forskare via teknisk- naturvetenskapliga fakultetens frågelåda.

Våra forskare berättar om sin forskning

 

Nedan presenterar vi några av institutionens forskare där du utöver deras forskning även får veta lite om dem som personer och om deras intresse till matematikämnet. Intervjuerna är av varierande datum.

Matematiken bakom döden, vänskapsrelationer och flockimmunitet

Cecilia Holmgren

Sannolikheten att vinna på Triss vet alla är väldigt låg utan att kunna teorin bakom. Men varför är det troligare att dina vänner har fler vänner än du? Hur många barn behövde en adelssläkt få för att inte dö ut? Och hur kan man dela ut vaccin för att nå superspridare om man inte vet vilka de är? Möt matematikern Cecilia Holmgren i ett samtal om död, rykten och Meryl Streep.

21 september 2021.

Se samtalet "Matematik bakom döden, vänskapsrelationer och flockimmunitet" från samtalsserien UppTalk

Porträttbild av Cecilia.

Vad kan matematiken avslöja om dimensionerna som omger oss?

Tobias Ekholm

Överallt runt oss finns en mängd olösta problem – inte minst i gränslandet mellan matematik och fysik. För matematikern Tobias Ekholm kan symplektisk geometri kasta nytt ljus över gåtor om förhållandet mellan rum och tid. Följ med på en matematisk resa genom geometriska figurer i flera dimensioner i detta avsnitt av UppTalk.

24 oktober 2023.

Se samtalet Vad kan matematiken avslöja om dimensionerna som omger oss? från samtalsserien UppTalk

Porträttbild av Tobias med stort leende.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin