Förvärvade hjärnskador

Elham Rostami står iklädd operationsskyddskläder i en operationssal.

Vi bedriver forskning kring förvärvade hjärnskador. Förvärvad hjärnskada är en skada som inte är medfödd eller har uppstått under de första barnaåren. Vanligen uppstår skadan vid ett tillfälle, till exempel som en följd av yttre våld eller stroke.

Beskrivning av vår forskning

Vårt forskningsteam fokuserar främst på traumatiska hjärn­skador (TBI). Vårt över­gripande mål är att förstå varför patienter med liknande TBI åter­hämtar sig på olika sätt och att fast­ställa vilka roller genetiska och värd­specifika faktorer spelar i dessa åter­hämtnings­processer.

Vi studerar de patofysiologiska förändringar som uppstår efter TBI, med ett särskilt intresse för att förstå de komplexa inter­aktionerna mellan olika cellulära och molekylära mekanismer som bidrar till hjärn­skador och åter­hämtning. Genom att använda stora data­mängder som samlas in inom neuro­intensiv­vården, inklusive cerebral mikrodialys, är vårt mål att förbättra diagnostiska verktyg och utveckla effektivare terapeutiska strategier för att förbättra åter­hämtningen från hjärn­skador. Vidare hoppas vi få insikter i sekundära skade­mekanismer som förvärrar den initiala skadan och identifiera potentiella mål för inter­ventioner som kan mildra dessa effekter.

Vi undersöker begräns­ningarna i nuvarande behand­lingar av traumatiska hjärn­skador, som vanligt­vis följer en strategi som passar alla och ofta miss­­lyckas med att tillhanda­­hålla farmako­­logiska lösningar. Genom att använda individ­­anpassade behandlings­­strategier strävar vi efter att utveckla en mer nyan­serad klassificering av TBI och att förstå olika faktorer som påverkar åter­­hämtningen. Detta inne­bär att vi använder hög­kvalitativa kopplings­­register för att studera effekterna av värd­­specifika faktorer, analysera om­fattande genetiska data och utveckla AI-drivna algoritmer för att kunna förutse resultat.

Dessutom använder vi både in vitro- och in vivo-experimentella TBI-modeller med trans­gena möss för att förstå den under­liggande patologin bakom TBI, utforska genetiska effekter och testa potentiella terapeutiska behandlingar. Vårt mål är att förbättra över­föringen av resultat från djur­studier till studier på människor och att skräddar­sy inter­ventioner mer exakt efter enskilda patienters behov.

Vår grupp är också involverad i studier av hypofys­tumörer och CSF-störningar. Huvud­prövaren initierade COVID-19-neuro-studien, som undersökte de neurologiska komplikationerna efter COVID-19-infektion.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin