Klinisk fysiologi

En kvinna tittar på två datorskärmar.

Klinisk fysiologi innefattar funktionsundersökningar av olika organ i kroppen såsom lungor, hjärta, kärl samt den gastrointestinala kanalen. Forskningen bygger på att utveckla metoder som med hög noggrannhet bidrar till snabb och rätt diagnos av olika sjukdomar i kroppen, noggrannare karakterisering av sjukdomen vid etablerad diagnos som stöd för individanpassad behandling och uppföljning.

Beskrivning av vår forskning

Lungfunktionsforskning

Forskningen berör först och främst det kliniska värdet av olika lung­funktions­tekniker vid olika lung­sjuk­domar. Dessa görs delvis för att under­söka:

  • Vilka metoder ska användas för tidig diagnos av astma / KOL?
  • Vilka metoder kan kartlägga engage­mangen av perifera luft­vägar?
  • Vilka metoder är använd­bara för att styra behand­lingen / förut­säga vilka patienter med astma och KOL har större risk att försämras?

Impuls­oscillometri (IOS) är en metod där ljud­vågor sänds ner i luft­vägs­systemet under vanliga andetag och är en känsligare metod för att påvisa på­verkan på de perifera luft­vägarna. Vi studerar metodens värde vid både etablerad astma samt för astma­diagnos, respektive vid monito­rering av patienter med kroniskt obstruktiv lung-sjukdom (KOL) samt tilläggs­värdet till spirometri i stora populations­baserade studier. Utandat kväve­monoxid är en etablerad inflamma­tions­markör vid astma och vi studerar vidare det kliniska värdet av att kombinera denna biomarkör med andra inflammations­markörer för astma­prognos samt behandling. Slutligen fokuserar vi på rollen av olika lung­funktions­metoder och bio­markörer för att identifiera personer som löper risk att snabbare försämras i sin lung­funktion och utveckla KOL.

Hjärt-kärl forskning

Forskningen omfattar främst ultraljuds­under­sökningar av hjärta och kärl. Forsk­ningen berör utveckling av bild­analys och mjuk­vara med beräkning av olika fysio­logiska parametrar för diagnos och prognos av olika sjukdoms­tillstånd som drabbar hjärta och kärl­systemet.

Utredning av vänster kammarens funktion hos patienter med uttalad aorta- eller mitralis­klaff­läckage som inte hunnit utveckla symptom under­söks med flera modaliteter: hjärt­ultra­ljud (eko) i vila och under belastning, magnet­resonans­tomografi (MR), positron­emissions­tomografi (PET) för att kart­lägga optimal tid för operation.

Multimodal utredning av hjärtats funktion studeras även vid hjärt­amyloidos och karcinoid­sjukdom. Diagnostisering av tidiga tecken av hjärt­svikt utreds med hjälp av så kallade deformations­parametrar (strain) med eko­kardiografi och jämförelse med MR.

Studier av sjukdomar med integrerad fysiologisk undersökning

Genom ergo­spirometri (arbets­prov med gasutbyte) kan man studera förändringar från såväl lung­system, hjärt-kärl system och muskel­funktion hos patienter med multipla organ­förändringar som påverkar patientens arbets­förmåga. Data från dessa under­sökningar väg­leder behand­lingen och prognos av olika sjukdomar och kan användas även som risk­stratifiering inför stor kirurgi. Studier görs angående metodens värde vid upp­följningen av patienter med med­född hjärt­sjukdom, cystisk fibros, KOL och uppföljning av patienter med hemato­logiska sjuk­domar.

Många av de ovan­nämnda studierna bedrivs i sam­arbete med andra forskar­grupper vid Upsala universitet, andra svenska och internationella universitet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin