Psoriasis och atopisk dermatit

Psoriasis och atopisk dermatit (atopiskt eksem) är de vanligaste kroniska inflammatoriska hudsjukdomarna. En kombination av ärftliga faktorer och miljöfaktorer bidrar till utvecklingen av dessa sjukdomar, som båda karakteriseras av kronisk inflammation i huden men med en skild immunopatogenes.

Beskrivning

Psoriasis karakteriseras inflammatoriska hudlesioner där interaktioner mellan keratinocyter (hudens epitelceller) och infiltrerande immunceller leder till en ond cirkel av inflammation. Psoriasis är främsta exemplet på den translationella revolutionen inom dermatologi: vår ökande kunskap om immunopatogenesen har lett till utvecklingen av nya, effektiva målinriktade terapier. De regulatoriska mekanismerna som bidrar till sjukdomen är dock fortfarande inte fullständigt kända och det finns behov av nya effektiva topikala och systemiska behandlingar. Vi har tidigare visat att icke-protein-kodande RNA (miRNA och långa icke-kodande RNA (lncRNA), som är viktiga reglerare av genuttrycket, kan påverka biologiska processer som är relevanta för patogenesen och att deras modulering med syntetiska oligonukleotider är gynnsam i prekliniska modeller.

Atopisk dermatit (atopiskt eksem) karakteriseras av torr hud och intensiv klåda samt inflammatoriska lesioner som uppstår från en kombination av dysfunktionell hudbarriär, förändringar i hudfloran, och Th2-dominerad inflammation i huden. Bättre förståelse för samverkan mellan dessa faktorer är en förutsättning för att utveckla nya behandlingar. Vårt arbete har visat att icke-protein-kodande RNA är dysreglerade i huden hos patienter med atopisk dermatit; deras roller är dock fortfarande i stort sett outforskade.

Genom att använda patientprover, djurmodeller, cellodling och 3D-epidermala modeller undersöker vår forskargrupp följande forskningsfrågor:

  1. Vilka regulatoriska icke-kodande RNA är dysreglerade vid kroniska inflammatoriska hudsjukdomar och i vilka celler?
  2. Vilka biologiska processer, gener och signalvägar regleras av sjukdomsassocierade icke-kodande RNA i huden? Vilken är den biologiska funktionen hos sjukdomsassocierade icke-kodande RNA? Vad är deras verkningsmekanism?
  3. Kan terapeutisk modulation av icke-kodande RNA vara gynnsam vid kroniska inflammatoriska hudsjukdomar?
  4. Hur är den cellspecifika kodande och icke-kodande RNA-signaturen i psoriasisepidermis? Vilka celler interagerar nära med varandra och hur ser genuttrycket ut i dessa?
Schematisk bild som beskriver...

Schematisk bild som över...

Ta bort denna layout + textmodul om stycket inte behövs.

Projektledare: Enikö Pivarcsi Sonkoly

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin