Att Skapa Frihet, Överleva Slaveri: Rymmande Slavar vid 1700-talsskiftet på St. Croix

Detta projekt fokuserar på livet för flyktiga slavar i Danska Västindien, tre karibiska öar som koloniserades av Danmark på 1700-talet. Genom att kombinera tidningsannonser, som varnar läsare för slavar som är på flykt, med de förvånansvärt detaljerade arkiven från den danska kolonialstaten i Västindien, syftar projektet till att sätta flyktiga slavars liv i ett sammanhang och adressera frågor om innebörden och praktiken av frihet på flykt

Globala möten

Beskrivning av projektet

Under slutet av 1700-talet fylldes danska Västindiens tidningar av rapporter om rymmande slavar, en utbredd fråga på St. Croix. Rymningar, inklusive män, kvinnor och barn från olika yrken, försökte ständigt fly trots hotet om sträng bestraffning och strikt övervakning. Detta utgjorde en betydande utmaning för både slavägare och koloniala myndigheter. Vem var de rymmande slavarna på St. Croix? Vart tog de vägen och varför? Vad innebar det att fly under slutet av 1700-talet på St. Croix?

Att förstå betydelsen av deras flykt i slutet av 1700-talet på St. Croix är avgörande. Juridiskt representerade deras flykt stöld av egendom, även om det paradoxalt nog var ett sätt för dem att befria sig själva. Men handlingen att rymma hade olika betydelser. Att definiera det enbart som en politisk rebellrisk översimplifierar slaveriets komplexa upplevelser och de olika motiv som drev rymningarna. Dessutom kan enbart avbilda dem som frihetssökande minska deras historiska handlingskraft. Genom att kombinera berättelser från rymmande slavannonser med detaljerade koloniala arkiv kan vi få insikt i resan från slaveri till frihet. Denna resa drevs av en mängd olika faktorer som hopp, aspirationer, behov, påtryckningar och makt.

Detta projekt föreslår att slavade människor kanske inte hoppades på eller önskade en permanent flykt från slavsystemet; istället betraktade de sig själva som tillfälligt frånvarande med kortsiktiga mål om frihet. Detta projekt om historien om rymmande slavar på St. Croix går bortom flykt och frihet. Det erbjuder en nyanserad förståelse för deras kamp och aspirationer inom ramen för danska Västindien, vilket illustrerar komplexiteten i deras upplevelser och motiv.

Aske Stick på Engaging Vulnerabilitys hemsida: https://www.engagingvulnerability.se/aske-stick/

Information om projektet

  • Status: Pågående
  • Tidsperiod: Medeltidshistoria, Tidigmodern historia
  • Forskningsområde: Socialhistoria , Globalhistoria, Internationella relationer
  • Projektansvarig: Aske Stick
  • Finansiär(er): Sker inom ramen för forskarutbildingen och forskningsprogrammet Engaging Vulnerability

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin