Koalitioner i den rörelsen som stöttade de sovjetiska judarnas rätt till emigration, cirka 1960-1989

Mitt avhandlingsprojekt handlar om den amerikanska rörelsen vars fokus var att stötta de sovjetiska judarnas rätt och möjlighet till emigration och dess verksamhet och aktiviteter under perioden ca 1960-1989. Projektet fokuserar på koalitioner och samarbeten mellan judiska och icke-judiska organisationer och individer som var aktiva i rörelsen och undersöker hur de motiverade deras aktivism och hur de påverkade rörelsens utveckling och inriktning.

Globala möten

Beskrivning av projektet

Mellan cirka 1960 till Sovjetunionens upplösning, var hundratusentals amerikaner aktiva i den rörelsen som stöttade de sovjetiska judarna. Aktivisternas mål var att hjälpa judar att emigrera från Sovjetunionen och, till mindre del, att förespråka deras rätt att leva ett judiskt liv i Sovjetunionen. Rörelsen uppstod som ett svar på den situation i vilken de så kallade refuseniks befann sig. Refuseniks var sovjetiska judar som ansökt om men nekats visum för emigration till staten Israel. Amerikanska judar och amerikansk-judiska organisationer var de viktigaste aktörerna i rörelsen i västvärlden. Deras ansträngningar för att skapa en medvetenhet om de sovjetiska judarnas utsatta situation bland såväl politiker som företrädare för civilsamhället beskrivs i forskningen som framgångsrika. I synnerhet under 1970-talet ökade intresset i och upprördheten över refuseniks situationen dramatisk och blev en del av den generella kampen för mänskliga rättigheter och av kalla krigets politik. Dessutom har rörelsen ofta beskrivits i forskningen som en framgångssaga där amerikanska judar hitta sin kollektiva politiska inflytande och en ny känsla av stolthet i deras etniska identitet.

Mitt avhandlingsprojekt fokuserar på en i forskningen hittills försummad aspekt av rörelsen, nämligen de amerikanska judarnas och de amerikanskjudiska organisationernas försök att skapa koalitioner och samarbeten med icke-judisk Amerika. Syftet är att bredda historien genom att belysa individer och organisationer som kom till rörelsen från ett icke-judiskt bakgrund. Projektet undersöker samarbeten mellan judiska och icke-judiska organisationer och individer i rörelsen och utredar hur de motiverade deras aktivism och hur de påverkade rörelsens utveckling och inriktning.

Information om projektet

  • Status: Pågående
  • Tidsperiod: Modern historia
  • Forskningsområde: Socialhistoria, Internationella relationer
  • Projektansvarig: Mandy Forsman
  • Finansiär(er): Projektet sker inom ramen för forskarutbildningen.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin