Pediatrisk neurokirurgi

Barnneurokirurgi omfattar hela det neurokirurgiska panoramat. Den huvudsakliga inriktningen på forskningen har rört traumatiska hjärnskador. Inriktningen kommer breddas till att innefatta alla typer av tillstånd med akut hjärnskada med fokus på intrakraniell dynamik och sekundära insulter. Denna forskning bedrivs även inom ramen för det internationella samarbetet Kids BrainIT som Uppsala har varit med att etablera.

Projektbeskrivning

Inom kraniosynostos området (ett NHV uppdrag) bedrivs studier rörande intra­kraniell dynamik. En del av denna forskning bedrivs på inter­nationell nivå inom ramen för ERN. Uppsala, Berlin och Rotterdam är de initierande enheterna.

Inom det neuro­onkologiska området bedrivs studier rörande hur intra­operativ MR (iOMR) kan öka precisionen i kirurgisk teknik och hur detta påverkar utfall för patienterna. Detta studie­upplägg används även för forskningen rörande epilepsi­kirurgi (ett NHV uppdrag). Uppsala deltar i den Europeiska Cerebellära mutism­studien som är den största studien av detta till­stånd hos barn som opererats för tumörer i lill­hjärnan. Del­tagande i denna studie har utgått från den natio­nella vård­planerings­gruppen för barn­hjärn­tumörer (VCTB) där vi är represen­terade. Vi deltar även som represen­tanter i arbets­grupper inom den inter­nationella tumör­organisa­tionen SIOP.

Inom den spinal verksam­heten studerar vi behandlings­resultat för patienter med spinala miss­bildningar.

Inom hydro­cefalus verksam­heten studerar vi behandlings­resultat för patienter med shunt­behandling.

Inom funktionella området bedrivs studier rörande behandling med diafragma pacing och lung/andning­fysiologi. Här finns ett etablerat samarbete med Polens CCHS centre i Gdansk.

Exempel på studier:

  • Traumatisk och andra akuta hjärn­skador på barn
  • Intrakraniell dynamik vid cranio­synostos
  • Cerebellär mutism­studie
  • iOMR och tumör­kirurgi/epilepsi­kirurgi
  • Spinala missbildningar och fjättrad märg
  • Hydrocefalus
  • Central hypo­ventilations­problema­tik och diafragma pacing

Projektledare: Pelle Nilsson
Medarbetare: Per Enblad, Anders Lewén, Fartein Velle, Sara Magnéli, Felix Axelsson, Gunnar Liminga

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin