Hjärntumörer och skallbaskirurgi

Huvudmålet är kontinuerlig forskning för att hitta en bättre behandling för patienter med hjärntumörer. Målet är att bättre förstå hur hjärnan och tumörerna interagerar på individnivå för att utveckla nya tekniker för att minska den funktionella kostnaden för neurokirurgiska ingrepp och för att hjälpa till att hitta nya behandlingsstrategier.

Projekt beskrivning

Vi har en etablerad multimodal metod för forskning om hjärn­tumörer. Vi har en bättre anatomisk kunskap genom anatomiska studier av vit substans vid Bio-Medicinsk Centrum och avancerad neuro­radiologiska sekvenser såsom traktografi och funktionell MRI; vi har en unik preoperativ strategi fokuserad på bedömning och uppföljning av kognitiva funktioner med en central roll för neuro­psykologer och logopeder; vi har en kontinuerlig utveckling av intra­operativa övervaknings­tekniker både vid vakna och sövda patienter under operationer som kan minska risken för post­operativa symtom. Under de senaste åren har vi även utvecklat ett unikt samarbete med Klinisk farmakologi och Rudbecklaboratoriet. Vi kan nu analysera tumör­prover med en multi­modal metod i ett försök att identifiera nya behandlings­metoder baserade på tumör­cellers mot­stånd mot onko­logisk behandling och intra­tumoral hetero­genitet. Vi är också del­aktiga i stora multi­centriska studier och data­baser för kvalitets­utveckling av hanteringen av hjärn­tumörer.

Exempel på studier:

  • Neuro­kirurgiska anatomi­studier av hjärnans vita bansystem samt utvecklande av nytt klassifi­cerings­system för gliom.
  • Kartläggning av symptom och påverkan på högre funktioner hos patienter med gliom.
  • Beyond Observed Lesion Diameter (BOLD) glio­blastoma surgery: en randomiserad kontrollerad multicenterstudie.
  • Behandlings­resistens hos patienter med glio­blastom: implika­tioner för post­operativ strategi.
  • Förståelse av heterogenitet och tumöråterfall i glioblastom.
  • Multimodal kart­läggning av intra­­tumorala skillnader hos patienter med gliom.
  • Undersökning av skillnader mellan gliom av grad 2 och grad 3: Vitsubstans­anatomi, kliniska aspekter, kirurgiska konse­kvenser och onkologiska resultat.
  • Multicentrisk studie om neuro­­psykologiska och kognitiva aspekter hos patienter med diffusa gliom.
  • Undersökning av multi­modala känne­tecken bland miss­tänkta diffusa låg­gradiga gliom: En multi­centrisk skandinavisk data­bas­studie.
  • Biologisk, funktionell och kosmetisk uppföljning efter kranio­plastik­ingrepp.

Projektledare: Maria Zetterling
Medarbetare: Francesco Latini, Mats Ryttlefors, Göran Hesselager, Jimmy Sundblom, Olafur Gudjonsson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin