Godkänd vibrationsskada - vad händer sen?

En arbetare sågar i en sten.

Vibrationsskada (HAVS) är en av de vanligaste anmälda arbetsskadorna i Sverige idag, och konsekvenserna för de individer som drabbas innebär ofta ett långvarigt lidande, och kan det även leda till ekonomiskt bortfall på grund av förändrade möjligheter till yrkesarbete. En ökad kunskap om långtidsprognos vid vibrationsskador och ny kunskap om i vilken utsträckning som arbetsplatser arbetar förebyggande med att minska riskerna vid vibrationsexponering är därför av stort intresse. Projektet genomförs som en enkätstudie riktad till personer med godkänd arbetsskada p.g.a. exponering för vibrerande verktyg, där Afa Försäkrings arbetsskadestatistik kommer att nyttjas. Projektet förväntas öka kunskapen om långvariga symtom, funktionsnedsättningar, fortsatt exponering i arbetet och upplevd livskvalitet hos individer som drabbats av vibrationsskador i händer och armar.

  • Finansiär: Afa Försäkring

Projektbeskrivning

Exponering för vibrerande maskiner och verktyg är mycket vanligt före­kommande i många yrkes­grupper, såsom bygg- och anläggnings­branschen, och till­verknings­industri och verkstad. Tidigare forskning visar att en hög andel av de som är i sina arbeten är utsatta för vibrerande verktyg drabbas av besvär i händer, hand­leder och armar. För den enskilde så inne­bär en vibrations­skada lång­variga besvär såsom vita fingrar, nedsatt känsel, domningar, nedsatt kraft i händerna och lång­varig smärta och värk. Tidigare under­sökningar visar att riktade risk­bedömningar och medicinska kontroller inte genom­förs i den utsträckning som de borde. Enligt en rapport från Afa Försäkring 2023 står vibrations­skador för ca 30% av de totala antalet god­kända arbets­sjuk­domar, vilket gör det till den vanligaste arbets­sjuk­domen bland män, och den sjätte vanligaste för kvinnor. Enligt samma rapport skulle ett antagande om att de flesta karpal­tunnel­syndrom orsakas av vibrationer inne­bära att vibra­tioner orsakar mer än varannan god­känd arbets­sjukdom bland män. Trots det är det inte ovanligt att individer fortsätter i yrke med fortsatt exponering även efter godkänd arbets­skada.

Projektet genomförs som en enkät­studie riktad till personer som god­känd arbets­skada exponering för vibrerande verktyg, där Afa Försäkrings arbets­skade­statistik kommer att nyttjas. Genom registret finns möjlighet att identifiera personer som fått sin ansökan om arbets­skada p.g.a. exponering för vibrerande verktyg godkänd med visandeår 2012-2022. Till dessa individer skickas en enkät där frågorna kommer att beröra områden som arbets­miljö­åtgärder på arbets­platsen, genom­gångna medicinska kontroller, yrke efter god­känd arbets­skada, nuvarande syssel­sättning, eventuella föränd­ringar i exponering, kvar­stående symtom, funktions­ned­sättningar och livs­kvalitet.

Projektet förväntas öka kunskapen om lång­variga symtom, funktions­ned­sättningar, fortsatt exponering i arbetet och upplevd livs­kvalitet hos individer som drabbats av vibra­tions­skador i händer och armar. Därutöver förväntas projektet ge ökade kunskaper om i vilken utsträckning arbets­miljö­åtgärder för att minska exponering genom­förs på arbets­platser med anställda med konstaterad vibrations­skada.

Projektledare: Teresia Nyman
Medarbetare: Kristina Eliasson, Peter Johansson, Charlotte Lewis (Umeå universitet), Magnus Svartengren, Jens Wahlström (Umeå universitet)

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin